zaterdag 31 augustus 2013

Pesten: luister en zie de signalen 


Op de oude school van mijn zoontje heb ik vorig schooljaar herhaaldelijk met de juffen en directie gesproken over pestende kinderen op het schoolplein. Mijn zoontje had hier veel last van. Telkens kreeg ik als antwoord: " Nee hoor, er is niets gebeurd maar we zullen het in de gaten houden."

Het gehele schooljaar klaagde mijn zoontje over die kinderen die hem zouden pesten. Hij vertelde eens, dat er een groep kinderen om hem heen gingen staan en hij bang was, want hij kon niet weg. Ik bleef deze signalen melden.

Met carnaval zag ik de angst in de ogen van mijn zoontje, toen hij één van deze  (volgens hem) pestkoppen voor het café zag. Heel snel, verstopte hij zich en durfde niet meer tevoorschijn te komen. Weer gaf ik dit aan bij de school.

Afgelopen week zat ik in de auto met mijn zoontje. We kwamen van zijn nieuwe school af. Er ontstond een klein gesprekje. Ik vind dit altijd heel waardevol omdat mijn zoontje het moeilijk vind om over zijn gevoelens te praten.

Het gesprekje verliep ongeveer zo:

Mam? Ja lieverdje. Ik ben eigenlijk weggepest op mijn oude school hè? Is dat zo jongen? Ja door ....(mijn zoontje noemt 3 namen). Dat is niet leuk hè jongen? Nee mama.....

Mama? Ja jongen. Op mijn nieuwe school zitten helemaal  geen pestkoppen. Dat is fijn hè jongen? Ja mama, heel erg fijn.

Als moeder maar ook als aankomend docent, besef ik steeds  meer, hoe belangrijk het is om signalen die kinderen en ouders aangeven bij een docent, heel serieus te nemen.

Pesten moet gezien worden want elk kind heeft recht om zich veilig te voelen op een school.






De vakantie is weer voorbij en studie omgangskunde (Tilburg) weer van start!


Het eerste dagje van het nieuwe schooljaar van mijn studie omgangskunde zit er weer op. Het was leuk om mijn medestudenten weer te zien en te praten over onze vakantie ervaringen. Toch was het ook weer even wennen. Een dagje in de schoolbanken is best intensief kan ik jullie wel vertellen. Het derde leerjaar is ingeluid voor mij. Het wordt een pittig jaartje.

Wat ga ik de komende periode aan leerarrangementen volgen:

OVO -> ontwerpen van onderwijs
LOB -> loopbaan leren
Coaching

Vandaag hebben alle studenten uitleg gekregen over het geen wat verwacht gaat worden van ons allemaal en er is ons verteld wat gaan we leren?

Daarnaast hebben we het even over mijn initiatief gehad namelijk: " het meer bekendheid geven aan het vak omgangskunde."

zondag 25 augustus 2013

Puber in huis = omgangskunde


Weer een mijlpaal bereikt want mijn oudste zoon (12 jaar) is deze week voor het eerst naar de brugklas gegaan. Ik vind het toch weer spannend. Mijn zoon is een leuke, stoere, hippe, spraakzame jongen. Maar hij is ook chaotisch, niet geïnteresseerd in huiswerk, een agenda houdt hij liever onbeschreven en het woord plannen gebruikt hij liever niet. Natuurlijk heb ik hier vooraf al met hem hier over gepraat maar dan is zijn lievelingswoord: "ja boeien!" Waar hij wel oog voor heeft is: meisjes en computerspelletjes. Met andere woorden, er ligt een grote omgangskundige uitdaging voor hem en mij op ons pad.




Soms is de energie op en dan is omgangskunde moeilijk......

Gedicht: Moeders met een kind dat autisme heeft

Toen God de moeders van kinderen met autisme schiep 
was Hij al 6 dagen aan het overwerken. 

Een engel verscheen en zei: 
"U steekt wel heel veel tijd en werk in deze exemplaren" 

"Heb je de specificaties van deze bestelling al eens gelezen?", vroeg God vermoeid. 

"De moeder van zo'n kind moet buitengewoon goede ogen hebben, 
zodat ze kan zien hoe bijzonder haar kind is, 
wanneer allen verblind zijn door het syndroom. 

Ze heeft ook veel meer energie dan normaal nodig 
zodat ze het nooit opgeeft, 
ook niet wanneer anderen dat wel doen. 

Haar huid moet extra dik zijn om alle onrecht te kunnen verdragen 
en alle kritiek op haar opvoedingscapaciteiten. 

Ik heb haar zelfs een sterker hart gegeven 
met een groter vermogen om lief te hebben en te begrijpen. 

“God “,zei de engel terwijl ze Zijn mouw aanraakte, 
“U kunt beter wat rusten en er morgen aan verder werken. 

“Dat kan ik niet”, sprak God, “er zijn meer kinderen met autisme dan de wereld weet. 

De engel vloog langzaam rond het schepsel en bestudeerde het nauwkeurig. 
Opeens stopte ze en boog zich voorover. 

Haar vinger gleed over de wang van de vrouw. 
“Ze lekt”, zei de engel, “ik denk dat U er te lang aan heeft doorgewerkt 
“Dat is geen lek” zei God, “dat is een traan. 

“Waar is die voor?” vroeg de engel, 
“Ik neem aan voor opgekropte emoties, 
voor teveel onrechtvaardigheid, 
voor gebrek aan begrip.” zei God. 

“U bent werkelijk geniaal “zei de engel 
God keek somber en leunde achterover in zijn stoel. 
“Die traan heb ik niet gemaakt”, zei Hij

Klopt, ik kan best veel verdragen.....maar vandaag niet.
Het onrecht kon ik vandaag even niet meer verdragen....
Wat is het naar als andere mensen niet geloven, 
dat je kind de dingen niet snapt. 
En dat die mensen betwijfelen af hij het echt  niet snapt......
Inderdaad aan mijn kind is niets te zien,
Maar van binnen heeft hij het zo moeilijk soms....
Wat is het pijnlijk om te zien en te horen,
 dat anderen  mensen het toch beter menen te weten.
Waar je naar smacht als ouder, is juist begrip en steun.....
Nee, vandaag is het even op......morgen is er weer een nieuwe dag!

Tip docenten omgangskunde:
Vergeet nooit dat je het vertrouwen van een ouder kan bereiken, met begrip, inlevingsvermogen en een luisterend oor. Daartegenin werkt het niet om je te profileren door: ik weet het beter! Dat steekt in het hart en de medewerking ben je kwijt. 


donderdag 22 augustus 2013

Elke leerling de juiste docent!: Als de school blijft aanmodderen...

Door: Marion Kemeling-Schurink. Erkend supervisor en coach.
Elke leerling de juiste docent!: Als de school blijft aanmodderen...: Waargebeurd: vorige week had ik een gesprek met de moeder van Bram*. Ik kende Bram nog van enkele jaren geleden, toen hij in de eerste klas...

Goed gedrag kun je (aan)leren: Doe maar lekker wat jij denkt dat je kunt

Blog van

leerkracht/gedragsspecialist
Goed gedrag kun je (aan)leren: Doe maar lekker wat jij denkt dat je kunt: I k stel je voor aan Jacco. Jacco is een jongetje uit groep 7. Hij ondervindt zijn hele schoolloopbaan al dezelfde problemen. Hij werkt slor...

woensdag 14 augustus 2013

En ik ben ook een moeder

En ik ben ook moeder......

Ik ben een moeder van drie kinderen. Twee jongens en een meisje. Alle drie zijn ze heel bijzonder, mooi en hebben eigen kwaliteiten. Natuurlijk houd ik heel veel van ze zoals de meeste andere moeders van hun eigen kind houden.

In dit blog zal ik af en toe wat met jullie delen over mijn eigen ervaringen in ons gezin. De jaren als moeder, heb ik ontdekt dat het moeder zijn ook omgangskunde is. Ik heb ook ervaren dat omgangskunde soms helemaal niet makkelijk is.

Afgelopen jaar hebben mijn man en ik te horen gekregen dat onze zoon een extraatje van de natuur heeft gekregen, namelijk een vorm van autisme. Alle ouders komen soms voor moeilijke keuzes te staan maar voor een ouder met kind met dit talent heb je met extra uitdagingen te maken.

Een voorbeeld: onze zoon is deze week  op een andere basisschool begonnen in de hoop, dat hij daar beter begeleid gaat worden.

Kiezen voor een  nieuwe school betekent voor mij als moeder, hopen op een beter welzijn van mijn kind. Dit betekent helaas ook een onzekere tijd tegemoet gaan.  Door te wisselen van school  haal ik  mijn zoon weg uit zijn vertrouwde omgeving waaronder ook zijn vriendjes.

Deze week was niet alleen voor mijn zoon spannend maar ook voor mij als moeder. Wat is het dan fijn als een school vraagt hoe het met ONS gaat. Gelukkig gaat het vooralsnog goed met ONS. 

Als aankomend docent omgangskunde is het belangrijk te beseffen dat het voor onze zoon maar ook voor de ouders niet makkelijk is om sommige keuzes te "moeten" nemen als er emoties mee spelen. Het interesse tonen vanuit school in ONS heeft me als moeder veel goed gedaan. Dit is een mooi en bijzonder begin van een nieuw schooljaar!
http://www.youtube.com/watch?v=HqH8VDc9Bb8

 

 

zaterdag 10 augustus 2013

Wat is omgangskunde?


Wat is omgangskunde

 

Voor mij betekent omgangskunde  bouwen aan jezelf en aan de toekomst van de ander.

Hier kan iedereen voor zich een andere invulling aan geven denk ik. Voor de zomervakantie heb ik een training gehad genaamd de VORK training. Na deze training heb ik een presentatie gegeven aan medestudenten. Deze presentatie ging over mijn eigen ontwikkeling en over wie ik wil zijn als docent omgangskunde.

Het lijkt me leuk  om en stukje van deze presentatie te beschrijven.  Wat heb ik aan bod laten komen in deze presentatie?

Waarom ben ik omgangskunde gaan doen? Ik ben omgangskunde gaan doen om een  steentje bij dragen in de wereld. Ik wil graag een bouwsteen zijn. Voor mij voelt dit als een soort van missie. Ik zou ook graag een passende baan vinden die ECHT bij mij past.

Wat is mijn visie over omgangskunde? Mijn visie is dat een goede omgangskundige:

·     Maatwerk kan leveren om daadwerkelijk bij  behoeften van mensen aan te  sluiten.

·     Belangrijk hierbij: in een drukke, complexe maatschappij leerlingen/mensen laten werken vanuit verantwoordelijkheden, zelfsturing en bewustzijn.

 

Hoe zijn mijn eigen vaardigheden op dit gebied?

Ik hou ervan om mezelf te ontwikkelen en dat ben ik dan ook aan het doen. Het is belangrijk om tijd te nemen voor ontwikkeling. Als je omgangskunde studeert, moet je eerst met jezelf aan de slag. Ik doe dat ook.

Ik zie het zo: Ik ben op reis met mezelf! Ik wil een krachtige omgangskundige zijn.

Ik ben met mijn ontwikkeling aan de slag gegaan d.m.v. de VORK training en heb mijn eigen VORK in kaart gebracht aan de hand van de 4 sporen m.b.v. ontwikkelvragen. Verdere uitleg over de VORK zie:


Voorbeeld

Ontwikkelen:  ik sta hier voor open maar pak ik mijn ontwikkeling juist aan?

Ik zie het zo: ik ben op ontdekkingsreis in mijn wereld (in mijn groter geheel).

Ik nam mijn eigen talenten/eigenschappen/krachten onder de loep. Wat wilde ik graag behouden? Ik heb veel doorzettingsvermogen, ik ben spontaan, (daad)kracht, eerlijk, ik sta klaar staan voor de ander enz. Wat wil ik loslaten en wat ik wil toevoegen?

Omgangskundige zijn in de maatschappij/ wereld betekent voor mij:

·         Creatief aansluiten bij wat er is en wat er speelt.

·         Bewustwordingsprocessen op gang brengen.

·         Persoonlijk vind ik meedenken leuk.

·         Eigen kwaliteiten spelen een rol in de maatschappij, onderwijs en samenleving.

·         Omgangskundige zijn betekent een expert zijn in processen van voortgang en ontmoeting.

·         Kennis en vaardigheden staan centraal.

 

De PAUW is mijn symbool. Waarom?

De PAUW staat voor geluk, zelfvertrouwen, ontplooiing van de persoonlijke ontwikkeling, wijsheid, onbeschrijflijk mooi en trots en dat is nou net wat ik belangrijk vind en zo vind passen bij het  vak Omgangskunde.

 

woensdag 7 augustus 2013

Omgangkunde

Mandy Mennings van laarhoven
Hallo allemaal

Ik ben Mandy van Laarhoven. Ik volg de deeltijd opleiding docent omgangskunde te Tilburg. Ik ben in 2011 gestart met deze opleiding. Voordat ik begon met deze studie ben ik erg druk bezig geweest in de kinderopvang (pedagogisch medewerker, innovatieve gastouder en leidinggevende), dus niet als docent vandaar dat ik me hier graag in verder wil ontwikkelen.

Momenteel ben ik erg druk met de studie omgangskunde. Ik ga één dag in de week naar de Fontys in Tilburg. Het is even wennen om na jaren in de schoolbanken te zitten en tentamens en dergelijke te maken. Het eerste en het tweede jaar van de studie heb ik nu behaald en ik begin bijna met het derde jaar van de opleiding. Voor mij is het een bewuste keuze om de studie docent omgangskunde te gaan doen. Ik wil graag het onderwijs in. Ik ben nog zoekende naar de doelgroep die me het meeste aanspreekt en naar welke rol ik als omgangkundig docent, het liefste op me wil nemen. Als omgangskundige binnen het onderwijs kun je namelijk les gaan geven en/ of juist taken binnen het zorgteam gaan verrichten. Ook word je opgeleid als omgangskundige. Deze rol kun je vervullen in verschillende welzijnsorganisaties. De toekomst zal uitwijzen wat ik zal gaan doen.

Momenteel heb ik geen baan, maar ik heb nog genoeg om handen.

De afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld stage gelopen op twee scholen. Mijn oriënterende en hoofdstage 1 heb ik gedaan op het MBO de Leijgraaf te Veghel en mijn hoofdstage 2 heb ik afgerond op het Montessori College te Eindhoven. Binnenkort begin ik met mijn afstudeer stage die ik ga lopen op het Pius X College te Bladel. Hierover vertel ik binnenkort meer in mijn Blog.

Naast mijn studie die veel tijd op slurpt, ben ik getrouwd en moeder van 3 prachtige kinderen. Een dametje van 14 jaar, een jongen van 12 jaar en een jongen van 8 jaar. Verder houd ik van dieren. Ik heb één hond en 1 konijn. Ik vind dat heel gezellig. Verder houd ik als zo velen van op vakantie gaan en van wandelen met de hond, in de bossen of langs de zee. Dit is in het kort wie ik ben.

Groetjes Mandy van Laarhoven