zaterdag 21 september 2013

FCD (Fontys Contact Docent)


Iedere stagiaire die bij omgangskunde stage loopt, krijgt een FCD toegewezen. Deze begeleidt de stagiaire vanuit de Fontys op zijn/haar stageplaats. Zo begeleidt iedere FCD-er een stagiaire anders. Mijn FCD-er is de gehele donderdag op mijn stageplaats aanwezig omdat er veel stagiaires zijn, die bij de Fontys studeren. Daarnaast is het Pius X College een grote school. Mijn FCD-er houdt bijna iedere week intervisie bijeenkomsten waarin samen met andere studenten, gekeken wordt naar problemen en vooral ook naar oplossingen tijdens het lesgeven en begeleiden van leerlingen. Hierdoor wordt mijn rugzak gevuld met oplossingen, tips en ideeën, die we kunnen gebruiken tijdens het lesgeven. Ook komt de FCDer soms op les bezoek.

Vandaag kwam mijn FCD bij mij langs om een les die ik gaf  te bekijken. Ik had een beetje last van zenuwen. Dit kwam vandaag doordat de leerlingen in de les daarvoor, flink over mijn grenzen heen probeerden te gaan. Zij waren mij aan het testen.....(is leuk bij een stagiaire:)) Die les was een echte uitdaging voor mij geweest zeg maar. Zelf vond ik, dat ik het er best goed vanaf had gebracht maar ondertussen heb ik wel behoorlijk staat zweten:$

Toen mijn FCD langs kwam, was ik persoonlijk nog een beetje aan het herstellen van deze uitdaging. Hierdoor was ik nog niet helemaal mezelf. Het leuke was, dat ik via de email veel positieve feedback ontving.

Ook heeft iedere stagiaire die bij de Fontys studeert een SLB-er. Dit is een begeleider op de werkvloer. Mijn SLB-er had veel feedback en soms tips bij mijn lesvoorbereidingen gezet. Ik vond dit fijn want ik probeer hier mijn leerschool uit te trekken.

Mijn FCD-er en SBL-er gaan op een hele prettige en positieve manier met mij om. Ik voelde afgelopen week, dat dit me ontzettend  goed deed en besefte tegelijkertijd, dat positiviteit dus ook voor leerlingen heel is. Ik neem dit mee in de komende stageperiode.  

Agogisch en didactisch werken

De komende periode wil ik gaan werken aan omgangskunde competentie: "een traject van gedragsverandering ontwerpen en uitvoeren bij individuen, groepen en organisaties." Dit past mooi bij mijn leervraag die vorige week ontstond. "Wat kan ik anders doen tijdens het lesgeven, zodat de jongen (die telkens waarschuwingen kreeg), ander gedrag gaat vertonen en wat kan ik nog meer op stage gaan doen, om hem beter te leren kennen waardoor ik hem anders en beter kan gaan begeleiden." 

Allereerst heb ik aan mijn stagebegeleidster gevraagd of ik deze jongen mag gaan coachen en dit mag. Volgende week begin ik hier mee. Ik vind het een hele uitdaging maar ik vind het ook ontzettend leuk om te gaan doen. Ik vind het fijn dat ik  de kans krijg om dit te mogen doen. Aankomende week ga ik een eerste gesprek voorbereiden.  

Voor deze stagedag had mijn twee lessen die ik ging geven goed voorbereid. Zo had ik  verschillende manieren bedacht om de jongen meer bij de les te gaan betrekken. Maar toen puntje bij paaltje kwam, gedroegen sommige andere leerlingen zich niet zoals ik gedacht had. Hierdoor verliep de les niet helemaal volgens mijn plan en had ik de jongen minder kunnen betrekken bij de les zoals ik eigenlijk wilde. 

Op mijn stage plaats zitten meerdere leerlingen met ADHD, PDD NOS of een andere gedragsproblematiek in de klas. Ik merkte dat ik me dus niet volledig op die ene leerling kon richten. dat maakte het best lastig. Blijkbaar moet ik leren flexibeler met dit soort situaties om te leren gaan en de vraag rest nog steeds: "Hoe ga ik dit dan aanpakken." 

Wat ik wel heb gedaan deze les is de jongen, vaker voor laten lezen. Ook heb ik de jongen vaker aangesproken met zijn naam als ik zag dat hij afdwaalde. Ook heb ik hem net iets meer antwoorden op opdrachten laten geven. Ik zie het als een eerste beginnetje van mijn aanpak. 

Doordat mijn les iets anders liep dan ik eigenlijk bedacht had,  ontstonden er bij mij ook weer nieuwe vragen gedurende deze stagedag. Hoe ga ik bijvoorbeeld om met leerlingen die de macht in handen willen nemen en dus niet naar je willen luisteren? 

Ik besloot allereerst te gaan lezen in de leerlingendossiers zodat ik meer zicht krijg op deze groep in totaliteit. Misschien kan ik mijn ideeën wel voor meerdere leerlingen gebruiken. Dan zou ik wellicht een win win situatie kunnen creëren en kunnen meerdere leerlingen plezier ondervinden van mijn nieuwe aanpak. Ik besluit mijn idee stapje voor stapje aan te pakken. Ik neem bewust de tijd hiervoor zodat alles even kan landen:) 

zondag 15 september 2013

Dagje Fontys bij omgangskunde


Vandaag ben ik naar de Fontys geweest. Het was leuk en ook weer leerzaam voor mij. Vandaag heb ik de vakken OVO (ontwerpen van onderwijs), SLB uur (Studie Loopbaan Begeleiding) en coaching gehad.

Ik vond het vooral prettig omdat ik door kon borduren op mijn vraag die de dag ervoor op stage ontstond namelijk: heeft de jongen op stage, misschien iets anders nodig dan we hem nu geven?" 

Vandaag heb ik er alleen anders over nagedacht. Ik heb de vraag die gisteren ontstond omgekeerd en er een leervraag van gemaakt: "wat kan ik anders doen tijdens het lesgeven, zodat de jongen wellicht ander gedrag gaat vertonen en wat kan ik nog meer op stage gaan doen om hem beter te leren kennen waardoor ik hem anders en beter kan gaan begeleiden. 

Ik neem mijn nieuwe leervragen mee..... 

Nieuwe stage dag


Vandaag weer naar mijn stage geweest. Eindelijk weer een keertje lesgegeven, een les Nieuwsbegrip. Ik was warempel weer een beetje zenuwachtig maar dat was niet zo heel gek want het was een paar maanden geleden dat ik les gegeven had. Nu een les aan een nieuwe doelgroep namelijk, leerlingen van een schakelklas..

Als aankomend docent omgangskunde, trekt mijn aandacht naar een groepje leerlingen met wat opvallend/storend gedrag. Als ik dit soort gedrag zie, dan merk ik bij mezelf een soort van motivatie en gedrevenheid opkomen. Ik zie dan een soort van uitdaging en bij mij begint het te kriebelen. Ik word enthousiast.

Als ik terug kijk naar mijn afgelopen stagedag, viel me iets op. Zoals ik al zei, er zijn een  paar kinderen in mijn stageklas, die telkens afgeleid zijn en telkens  "klieren" (gummetjes gooien, propjes gooien, kletsen enz). Vooral één jongen valt mij in dit gedrag een beetje op. Hij zit er ongeïnteresseerd en afwezig bij.  De afgelopen stage dag heeft hij voor mijn gevoel, veel waarschuwingen gehad door de docent. Toen ik mijn les gaf, merkte ik bij mezelf op, dat ook ik hetzelfde deed. Ik ging hem waarschuwen. Achteraf gezien voelde dit voor mij niet goed.

Als nu naar de situatie terug kijk, lijkt het me juist een uitdaging om meer met deze leerling te gaan doen. Een aantal vragen spoken door mijn hoofd. Waarom vertoont deze jongen zulk gedrag? Zou hij zich bijvoorbeeld vervelen? Snapt hij bepaalde zaken niet? Zit hij wel op de juiste plaats in de klas? Is hij misschien moe? Vindt hij de lessen saai? Vindt hij het leuk op school? Waar houdt hij van? Wat vindt hij wel leuk?

Voor mijn gevoel een cruciale vraag: "heeft deze jongen misschien iets anders nodig, dan we hem nu geven?"
Ik bombardeer deze vraag tot mijn uitdaging voor de komende weken. Voor nu parkeer ik hem even en ik ga er eens op mijn gemak over nadenken. Hoe ga ik met deze cruciale vraag om? 

Beroepsvereniging

Beroepsvereniging omgangskunde


Afgelopen dinsdag naar Utrecht geweest om te praten over de noodzaak van een beroepsvereniging voor omgangskunde. Super leuk om  nieuwe mensen te ontmoeten, die zoveel hart voor omgangskunde hebben. Daar word ik zelf ook heel enthousiast door. De beroepsvereniging omgangskunde lijkt er echt snel  te komen. De komende tijd ga ik me buigen over een paar teksten voor de website van de beroepsvereniging. Ik heb er zin in. In september komen we nog een keer bij elkaar. 

donderdag 5 september 2013

Afstudeer stage omgangskunde in de schakelklas


Vandaag ben ik aan mijn afstudeerstage begonnen. Na drie keer stage gelopen te hebben, heb ik het nog niet afgeleerd, zenuwachtig te zijn voor deze stage. Ik heb slecht geslapen. Ik sta moe op maar het zonnetje maakt veel goed aan deze dag. Ik merk aan mezelf, dat ik het een beetje vervelend vind, om weer in een nieuwe situatie te stappen. Ik ben op tijd vertrokken en kom daarom te vroeg op mijn stage aan. Alleen de conciërge is al aanwezig. Ik word warm ontvangen en trots laat de conciërge het nieuwe gebouw zien. Ik kijk mijn ogen uit want het gebouw ziet er prachtig uit. Wat me opvalt is, dat het een kleurrijk gebouw is maar heel overzichtelijk. Alles ruikt ook nog nieuw. De mensen komen binnen en het voorstellen van mezelf begint. Al snel weet ik niet meer aan wie ik me heb voorgesteld:$ Iedereen is even aardig en ik voel me meteen welkom. Wat heerlijk is dat om dat te voelen. Mijn stage begeleidster komt vrolijk binnen. We praten even en drinken een bakje koffie. Daarna gaan we naar de les. Ik blijf de gehele dag bij deze klas. Ik vind dat fijn. Het valt me op, dat ik de namen van deze leerlingen al een beetje begin te kennen. Dat voelt goed want normaal heb ik hier juist moeite mee. Vandaag kijk ik deze stagedag een beetje mee. Ik merk dat ik de sfeer in deze klas heel prettig vind. Mijn begeleidster gaat op een leuke manier met de kinderen om. Ze is grappig maar toch heel duidelijk, herhaalt dat geen war behoefte aan is en af en toe is ze ook een beetje streng. Ik hou daar wel van. Het valt me op dat ze muziek tijdens het zelfstandig werken aanzet. Ik zie dat de leerlingen daar rustig van worden. Ik herken deze behoefte aan muziek tijdens het werken. Mijn eigen dochter vind het ook altijd fijn om muziek aan te hebben tijdens het huiswerk maken. Grappig om dit ook in de klas terug te zien. Vandaag heb ik gekeken naar het gedrag van de leerlingen. Ik heb mezelf afgevraagd: "hoe zit een leerling in de klas?" Ik zie allerlei verschillen in leerlingen. Leuk om hier eens goed op te letten. Het valt me op, dat mijn begeleidster heel duidelijk is naar de leerlingen. In korte heldere zinnen legt ze de opdrachten uit. Ik zie dat de kinderen dat fijn vinden en daar ook behoefte aan hebben. Mijn begeleidster gaat hier op een mooie manier mee om. Ik zie ook dat sommige kinderen moeite hebben, om zich te concentreren tijdens de les. Ze spelen dan met een gum of kijken in het rond, wiebelen op een stoel of kletsen. Ik herken bepaald gedrag van mijn jongste zoon. Ik weet dat het heel belangrijk is dat een docent juist die leerling die geregeld afwezig is, "bij de les te roepen." Ik besef me ook tegelijkertijd hoe moeilijk dat soms voor een docent is want er gebeurd heel veel gedurende een les. Ik vind het mooi om te zien hoe mijn begeleidster daar mee om gaat. De dag is omgevlogen. volgende week ga ik weer zelf een lesje geven. Ik heb er zin in.